Wat moet ik met mijn paard na de behandeling?


Paarden reageren allemaal verschillend op een behandeling. Als je in de mogelijkheid bent, is het best om je paard na de behandeling vrije beweging (weidegang) te geven.


De verdere opbouw na de behandeling is afhankelijk per paard en kan verschillen naargelang het trainingsniveau. De opbouw van uw paard wordt individueel besproken. 


Hieronder geef ik een algemeen schema...

Fase1:

Na de behandeling moet het paard zijn balans terug vinden en sommige paarden kunnen wat stijf zijn. Daarom is het belangrijk om ze een week rust te geven waarbij ze wel elke dag moeten bewegen d.m.v. weidegang of stapmolen of aan de hand stappen. Zeker niet een week op stal laten staan! In deze fase is het belangrijk dat de rug van het paard niet wordt belast.


Fase 2:

Na een week rusten kan het paard terug opgezadeld worden. Eerst door aan de losse teugel of voorwaarts- neerwaarts te stappen, zodat het paard zijn balans kan terug vinden met een ruiter op zijn rug. Stap is de meest mobiliserende gang en de ideale gang voor het paard om deze balans terug te vinden. 3 à 4 x/week 20 min. stappen is voldoende.


Fase 3:

2 weken na de behandeling kan het werk rustig terug worden opgenomen en stap voor stap terug naar het trainingsniveau worden gebracht.

Een behandeling kan onmiddellijk resultaat geven, maar het is belangrijk te weten dat een behandeling tot 6 weken blijft doorwerken. Dus is het belangrijk om na 6 weken contact te nemen met de osteopaat om te evalueren. Bij sommige paarden kan één behandeling volstaan. Bij serieuze en oudere letsels kan meer dan één behandeling nodig zijn, maar dit wordt terug individueel per paard beslist.